Op 1 januari 2018 gaat het nieuwe fosfaatrechtenstelsel in werking. Voor bedrijven die meer fosfaat produceren dan ze op hun grond kwijt kunnen geldt een korting van 8,3% of een percentage tot aan de norm grondgebondenheid. Heeft u al berekend wat het fosfaatrechtenstelsel voor uw bedrijf betekent?

 

Fosfaatruimte

Het grootste gedeelte van de melkveebedrijven is niet-grondgebonden en voor hen geldt een korting van 8,3% op de fosfaatproductie. Naast het aantal melkgevende koeien en jongvee telt de melkproductie ook mee in de berekening. Bij een stijging van 250 kilo melk, stijgt de fosfaatproductie met 0,7 kilo. Een bedrijf kan als gevolg van een stijgende melkproductie dus ook extra fosfaatrechten nodig hebben.

Hoe werkt het kopen of verkopen?

Bij transactie van fosfaatrechten buiten de familie komt 10% te vervallen. Deze 10% gaat naar een ‘fosfaatbank’. Na het reduceren van de fosfaatproductie tot het gestelde fosfaatplafond worden de rechten uit de fosfaatbank weer uitgegeven.

Financiering fosfaatrechten

Banken zijn bereid de aankoop van fosfaatrechten te financieren. Voor de financiering rekent de Rabobank een aflossingstermijn van vijf jaar. Deze termijn is gebaseerd op de huidige norm voor immateriële vaste activa. De prijs is afhankelijk van het aanbod bij de invoering van het stelsel.

Fosfaatrechten berekenen

Wacht niet tot het laatste moment en breng voor uw melkveebedrijf de situatie tijdig in kaart. Hoeveel rechten krijgt uw bedrijf toegekend? Heeft u fosfaatruimte tekort en op welke manieren kunt u dit invullen? Nadat u verschillende scenario’s specifiek voor uw bedrijf uitrekent kunt u bepalen of u rechten wilt aankopen en zo ja, op welk moment. Daarnaast is er de mogelijkheid om de jongvee fosfaatrechten in te zetten voor het melkvee door de jongveeopfok uit te besteden.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het berekenen van de specifieke situatie voor uw bedrijf? Of wilt nu meer weten over fosfaatrechten kopen of verkopen? Neem dan vrijblijvend contact op.