Fosfaatrechten

Met de komst van het fosfaatrechtenstelsel kan het zijn dat uw melkveebedrijf over minder fosfaatruimte  beschikt dan u wenst. De melkproductie stijgt, u wilt meer koeien melken of groeien met uw bedrijf. Het kan ook zijn dat u juist fosfaatrechten beschikbaar heeft ter overname. Hieronder vindt u een greep uit het beschikbare aanbod en de actuele vraag. Ook voor lease is er doorlopend vraag en aanbod. Neem daarvoor contact op of bel/app direct met Frans op nummer 0651289589.

Meer informatie over fosfaatrechten? Hier vindt u het antwoord op de 11 meest gestelde vragen.

Voor de actuele prijs fosfaatrechten, meer informatie of vrijblijvend advies kunt u bellen naar 0314-335745. Appen kan ook naar 06-51289589.

Vraag Koop

AantalBenutbaarPrijs
600100%op aanvraag
1100100%op aanvraag
800100%op aanvraag
170100%op aanvraag

Aanbod Koop

AantalBenutbaarPrijs
1200100%op aanvraag
620100%op aanvraag
140100%op aanvraag

Fosfaatrechten melkvee

Sinds 1 januari 2018 heeft u voor uw melkveebedrijf fosfaatrechten nodig. Dit geldt zowel voor uw melkkoeien als voor (vrouwelijk) jongvee. Fosfaatrechten worden uitgedrukt in kilogrammen: 1 fosfaatrecht is 1 kilogram fosfaat. Ieder melkveebedrijf heeft begin 2018 fosfaatrechten toegekend gekregen. Dit is gebaseerd op het aantal aanwezige dieren op een melkveebedrijf op peildatum 2 juli 2015.

Fosfaatrechten jongvee

Naast melkkoeien (koeien die minimaal één keer gekalfd hebben) heeft u ook fosfaatrechten nodig voor jongvee dat bestemd is voor de melkveehouderij. Dus ook als u een jongvee-opfokbedrijf heeft. Naast vrouwelijk jongvee voor de melkveehouderij heeft u ook voor jonge fokstieren en jongvee dat bestemd is om zoogkoe te worden fosfaatrechten nodig. In de berekening wordt onderscheid gemaakt tussen dieren jonger dan één jaar en ouder dan één jaar.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de RVO.

Fosfaatrechten berekenen

U wilt meer koeien melken of misschien juist wel minder. Wat heeft dat voor invloed op uw fosfaatruimte en beschikbare fosfaatrechten? Wij helpen u graag om dit inzichtelijk te maken. Zo weet u snel hoeveel fosfaatrechten u nodig heeft, hoeveel koeien u (extra) kunt melken of hoeveel fosfaatrechten u beschikbaar heeft ter overname of lease. Voor de berekening is het handig dat u de onderstaande gegevens bij de hand heeft:

  • Aantal melkkoeien
  • Gemiddelde melkproductie (kg) per koe/jaar
  • Gemiddeld aantal jongvee <1 jaar
  • Gemiddeld aantal jongvee >1 jaar
  • Toegekend fosfaat voor uw bedrijf

Fosfaatrechten kopen en verkopen

Melkveehouders kunnen fosfaatrechten onderling aan elkaar overdragen via (ver)koop of (ver)lease. Zowel bij koop als lease van fosfaatrechten geldt op dit moment een afroming van 10%. De overdracht verloopt rechtstreeks, van melkveehouder naar melkveehouder, daar komt het nodige papierwerk bij kijken. Fosfaatrechten kopen of verkopen doet u niet dagelijks. Frans Evers regelt de overdracht en handelt de hele administratie er omheen voor u af. Zo weet u zeker dat de transactie administratief en financieel perfect verloopt.

Wilt u meer informatie of advies bij de aankoop, verkoop of (ver)lease van fosfaatrechten specifiek voor uw bedrijfssituatie? Neem dan vrijblijvend contact op.